Pontus Vinderos

Pontus Vinderos

Jag heter Pontus Vinderos och är en webbstrateg, aktivist och skribent. Jag föddes som Pontus Kristian Löf den 15 augusti 1981 i Uppland. Till yrket är jag en webbstrateg. På arbetstid har jag utvecklat prisbelönta webbplatser för bland annat Socialstyrelsen, Scouterna och Enköpings kommun. På fritiden har jag grundat medialt uppmärksammade nätkampanjer mot Sverigedemokraterna och självmord. Jag har även bloggat, blivit publicerad på nyhetssajten Ajour och skrivit den självpublicerade ungdomsromanen Herre och slav.

Uppväxt i Stockholmsförort

Jag växte upp i Stockholmsförorten Upplands Väsby under 1990-talets krisår. Under ungdomstiden var jag aktiv i rollspelshobbyn, alltså den typen av rollspel som spelades med papper, pennor och tärningar. Jag och några kompisar gjorde speltidningen Runan som vi sålde på olika spelbutiker. Som mest gavs tidningen ut i 600 exemplar. Jag gjorde tidningens layout, skrev recensioner och ansvarade för tidningens hemsida. Jag lärde mig allt om desktop publishing och HTML-kodning genom att låna böcker på biblioteket och testa själv. Vid denna tid fick jag även jobb som webbdesigner på en mindre webbyrå efter att ha sålt en handkodad hemsida om Bo Kaspers orkester till Sony Music.

Läs mer:

Studier vid Uppsala universitet

I början av 2000-talet började jag studera vid Uppsala universitet. Under studietiden läste jag kurser i samhällsvetenskap och teologi. Min kandidatexamen skrev jag i ämnet tros- och livsåskådningsvetenskap och handlade om det svenska samhällets sekularisering. Vid sidan av studierna spelade jag i studentorkestern Hornboskapen vid Södermanlands-Nerikes nation. Jag skrev även recensioner som jag fick publicerade på nättidningarna Dvdforum.nu och Dagensskiva.com. Sommaren 2007 kunde jag ta ut en filosofie magisterexamen med journalistik som huvudämne.

Läs mer:

Webbjobb på Socialstyrelsen

Mitt arbetsliv efter examen började som informatör på Socialstyrelsen i Stockholm augusti 2007. Mitt ansvarsområde var webbpublicering av deras nationella vårdriktlinjer och beslutsstöd för sjukskrivning. Jag deltog i projektet att utveckla Socialstyrelsens webbplats år 2008–2009, ett projekt som leddes av webbstrategen Erik Fors-Andrée. Min roll var att samordna innehållet för myndighetens hälso- och sjukvårdsavdelning. En helt ny webbplats för Socialstyrelsen lanserades 2009-09-09 klockan 09:09 och blev sedermera nominerad till branschtidningen Internetworlds lista över Sveriges 100 bästa webbplatser. Efter lanseringen fick jag en ny tjänst på Socialstyrelsen som webbstrateg med ansvar för kvalitetssäkring och uppföljning av Socialstyrelsens webbplats.

Läs mer:

Nätkampanjer mot SD

Under valrörelsen 2010 drev jag en kampanj mot Sverigedemokraterna i sociala medier. Syftet med kampanjen var att bemöta sverigedemokrater på nätet. Webbstrategin byggde på att använda sökmotoroptimering för att nå förstaplatsen på Google för sökfrasen ”sverigedemokraterna” genom att registrera den tyska domänen Sverigedemokraterna.de. Det lyckades sajten med, mycket tack vare sökmotorexperten Nikke Lindqvist som hjälpte till med sökmotoroptimeringen. Den antirasistiska sajten Sverigedemokraterna.de hade över 45 000 besök dagen efter valet. Inte illa för en sajt utan budget eller uppbackning av någon organisation eller webbyrå. Emanuel Karlsten utsåg sajten till ett av årets största blogginlägg i Expressen samma år. Sajten drevs vidare ett kort tag av stiftelsen Expo. Men några år senare tog SD över domänen efter att via tyska advokater hota med rättslig tvist. Inför valrörelsen 2014 gjorde jag ytterligare en kampanj som hette SD har fel (sdharfel.se) med motargument. Den sajten syntes också på Google när potentiella väljare sökte efter ”sverigedemokraterna”, men inte lika högt som den ursprungliga sajten. Sajten sdharfel.se är numera nedlagd.

Läs mer:

Nätkampanj mot självmord

Som en slags uppföljning på SD-kampanjen gjorde jag en kampanj mot självmord på nätet 2011. När jag startade kampanjen så rankade sajten Svensk Självmordsguide (sjalvmord.com) som förstaträff när man sökte på ”självmord” på Google. Det var en sajt som tipsade om självmordsmetoder. Jag lanserade därför en annan självmordsguide (sjalvmordsguide.se) med hjälp till den som har självmordstankar, främst kontaktuppgifter till hjälplinjer, chattar och mejltjänster som olika myndigheter och organisationer driver. Jag uppmanade även andra bloggare att länka till andra sajter för att knuffa ner sjalvmord.com från Google-toppen. Kampanjen fick uppmärksamhet i media och sjalvmord.com stängdes till följd av all uppmärksamhet.

Läs mer:

Skönlitterärt skrivande

Intresset för att skriva har jag hela tiden haft med mig. En önskan har alltid varit att skriva någonting skönlitterärt. Runt 2010 började jag skriva på en ungdomsroman om mobbning. Mellan 2011–2012 gick jag en skrivkurs hos Skeppsholmens folkhögskola där jag bland annat fick hjälp att bearbeta min roman. När boken var färdig skickade jag till olika förlag, men då inget förlag nappade valde jag att ge ut boken själv via Recito förlag. Boken Herre och slav såg dagens ljus 2012 och jag firade lanseringen med vänner i Stockholm. Jag är nöjd med att jag lyckades färdigställa boken, trots att den inte fick någon större läsekrets.

Läs mer:

Prisbelönt webbjobb

Jag valde att gå vidare från Socialstyrelsen till andra arbetsplatser som ansvarig för webbplatser. Under början av 2010-talet jobbade jag bland annat på Scouterna (2012–2013) och Enköpings kommun (2013-2016). Flera av webbplatserna som jag jobbade med belönades med nomineringar och priser. Enköpings kommuns webbplats utsågs exempelvis till Sveriges bästa kommunwebb år 2017 av tidningen Internetworld. Under perioden jag jobbade som webbstrateg drev jag även egna bloggen Webbstrateg.nu som hade cirka 3 500 unika besökare per månad. Under en kort tid (2016) hade jag även en enskild firma inom webbstrategi med uppdrag åt jobbsökartjänsten Cruited och datorspelsutvecklaren Fatshark. Mellan 2017 till 2018 jobbade jag som digital kommunikatör på Region Västmanland.

Läs mer:

Vad jag gör just nu

Sedan augusti 2018 jobbar jag som webbstrateg på kommunikationsbyrån Salgado i Uppsala. Där arbetar jag främst med sökmarknadsföring, såväl sökannonsering som sökmotoroptimering. Jag har även påbörjat ett projekt kopplat till årets riksdagsval. Det är en webbplats där alla ska kunna ta till sig vad partierna går till val på i riksdagsvalet 2018. Jag bloggar även om bland annat sökmotoroptimering på bloggen Webbstrateg.nu.

Kontakta mig

Telefon: 070-432 18 97
E-post: pontus [at] vinderos.se

Facebook
Instagram
Medium
LinkedIn
Twitter